Η μετακόμιση λόγω δουλειάς δεν είναι πάντα μια ξεκάθαρη απόφαση.

Μερικές φορές δεν έχετε άλλη επιλογή όταν πρόκειται να μετακομίσετε για δουλειά. Αν είστε εκτός εργασίας, έχετε περιορισμένες προοπτικές και δεν περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα, τότε πραγματικά δεν έχετε να σκεφτείτε κάτι.

Εάν, ωστόσο, είστε επικερδής μισθωτός, ή τουλάχιστον έχετε ισχυρές προοπτικές όπου ήδη ζείτε, η επιλογή σας γίνεται πιο δύσκολη. Η μετακόμιση για μια καλύτερη δουλειά έχει νόημα, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν.

Η απόφαση φαντάζει εύκολη – ειδικά αν είστε νέοι, μόνοι και δεν έχετε παιδιά – να μετακομίσετε απλά για να έχετε μια νέα περιπέτεια. Πολλοί άνθρωποι, όμως, δεν βρίσκονται σε στάδιο ζωής όπου η μετακόμιση είναι καλή ιδέα. Για τους περισσότερους ανθρώπους που σκέφτονται να μετακομίσουν λόγω εργασίας, πρέπει να εξετάσουν πολλούς παράγοντες.

1. Αξιολογήστε την ευκαιρία

Η μετακίνηση για ένα μικρή αύξηση μπορεί να μην έχει νόημα εκτός αν προσπαθείτε να μετακομίσετε ούτως ή άλλως. Εξετάστε το σύνολο της προσφοράς. Τα χρήματα είναι ένας παράγοντας, αλλά ίσως δεν είναι καν ο πιο σημαντικός.

Θα υπάρξει νέα θέση με αύξηση της ευθύνης; Θα βελτιώσει το βιογραφικό σας σημείωμα και τις προοπτικές απασχόλησής σας; Ποιες είναι οι προοπτικές προόδου στη νέα εταιρεία; Σας αρέσουν οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστείτε;

Απαντήστε όλα αυτά τα ερωτήματα ειλικρινά. Και προσέξτε για τις ”κόκκινες σημαίες” που μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικές από πολλές θετικές.

2. Εξετάστε τη θέση

Εάν μετακομίσετε με τον σύντροφό σας για μία άλλη πόλη την Ελλάδας, μπορεί να πάρετε μια ελαφρώς καλύτερη δουλειά ή σε συναφή με την οποία εργαζόσασταν. Ίσως είναι περισσότερα χρήματα σε μια περιοχή όπου το κόστος ζωής είναι σημαντικά χαμηλότερο. Ενδεχομένως μπορεί να είναι επίσης μια πόλη όπου θα μπορούσατε να εκπληρώσετε ένα όνειρο, όπως να ζήσετε στο κέντρο της πόλης, σε κοντινή απόσταση από τα πάντα.

3. Εξετάστε το κόστος

Ένα από τα πιο κοινά οικονομικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι ένα μεγαλύτερο εισόδημα θα ισοδυναμεί οπωσδήποτε με μια πιο ευημερούσα ζωή.

Τα χρήματα δεν είναι αμετάβλητα: Η αξία τους αλλάζει καθώς περνάτε τα κρατικά και εθνικά σύνορα. Μόλις κοιτάξετε πέρα ​​από τον ορίζοντα και…τα συννεφάκια, αρχίζετε να έχετε μια αίσθηση του πόσο άγρια ​​μπορεί να κυμανθεί το κόστος ζωής σε μία άλλη χώρα.

Τοποθεσίες όπως το CNN Money και το Salary.com έχουν υπολογιστές με κόστος ζωής για να σας βοηθήσουν να καθορίσετε πόσο μεγάλος θα είναι ο μισθός σας στο νέο σας σπίτι. Είναι χρήσιμα για να καθορίσετε αν θα έχετε ένα συγκρίσιμο καθαρό εισόδημα αφού υπολογίσετε τα πάγια έξοδα όπως τα καθημερινά έξοδα (π.χ σουπερ μάρκετ) , το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.

4. Εξετάστε τα επόμενα βήματα

Πηγαίνετε σε μια χώρα-πόλη ευκαιρίας; Εάν μετακομίζετε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για δουλειά σε μια εταιρεία πωλήσεων, γνωρίζετε ότι οι πιθανότητές σας να βρείτε κάτι παρεμφερές, αν κάτι πάει στραβά, είναι υψηλές. Εάν, ωστόσο, μετακομίζετε σε μια πόλη όπου οι επιλογές απασχόλησης είναι περιορισμένες πέρα ​​από τον εργοδότη που σας προσφέρει μια δουλειά, μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσετε και πάλι σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά. Μια επιτυχημένη επιχείρηση σε μια οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή θα μπορούσε να αισθάνεται σαν μια όαση στη μέση μιας ερήμου.

Σε μερικά επαγγέλματα, αυτό είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην θέλετε να μετακομίσετε σε κάποιο μέρος όπου μια έλλειψη επιλογών θα μπορούσε να σας κρατήσει σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει πολύ.

5. Μην φοβάστε

Αφήνοντας ένα μέρος που έχετε ζήσει εδώ και πολύ καιρό μπορεί να είναι τρομακτικό. Η απομάκρυνση από την οικογένεια, τους φίλους και την…”ασφάλειά σας δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να σας ανταμείψει.

Προσπαθήστε να πάρετε μια απόφαση, αφού την έχετε εξετάσει ενδελεχώς. Κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για εσάς, για τη σταδιοδρομία σας και για όλους τους οποίους είστε υπεύθυνοι. Η μετακίνηση μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.